Waterman

De Waterman is een groot, maar onopvallend sterrenbeeld. Hij is een van de oudste en bekendste sterrenbeelden van het heelal en is tevens een van de tekens uit de dierenriem. Bij vroege culturen symboliseerde Waterman het begin van het regenseizoen in de astronomische kalender. Hierdoor wordt meteen duidelijk wat de oorsprong en de historische betekenis van de naam Waterman is. Dit sterrenbeeld is het beste zichtbaar van augustus tot november.
 
Vorm en positie:Waterman
Waterman ligt ten zuiden van Pegasus en naast meerdere sterrenbeelden die met water te maken hebben (Vissen, Walvis, Zuidervis, Dolfijn). Hij bestaat uit zwakkere sterren en de vorm is daarom moeilijk te herkennen. De helderste ster van Waterman is Beta Aquarii. Zijn naam 'Sadalsuud' heeft een Arabische oorsprong en betekent "het geluk van het geluk". Alpha Aquarii is 6000 keer zo fel als onze zon, waarmee hij een ware reus is.
 
Rechte klimming: 20h 38m tot 23h 56m
Declinatie: -25° tot +3°
 
Helderste ster: Beta Aquarii (Sadalsuud)
 
Mythologie:
Volgens de legende vertegenwoordigt Waterman Deukalion, die de zondvloed overleefde en de oervader van de mensheid was. Als een soort Noah van het Hellenisme overleefde hij de vloed van de kwade Zeus en redde de beschaving. Volgens andere overleveringen verbeeldt de Waterman Kekrops, de stichter van Athene of Ganymedes, de wijnschenker van Zeus. In recentere tijden was het Watermantijdperk (age of Aquarius) een veelbesproken begrip. De reden hiervoor is dat de lente-equinox sinds het midden van de vorige eeuw de Vissen aan het verlaten is en zich richting Waterman beweegt.
 
Astrologische betekenis: Mensen die onder het sterrenbeeld Waterman geboren zijn, worden gezien als zeer sociaal en onconventioneel. Ze zijn meer extrovert dan introvert, denken snel en laten zich niet leiden door tradities. Ze zijn idealistisch en vrijheid is vaak hun hoogste goed.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Pegasus, Veulen, Dolfijn, Arend, Steenbok, Zuidervis, Beeldhouwer, Walvis, Vissen