Cepheus

Het sterrenbeeld Cepheus is naast Cassiopeia en de Draak iets minder indrukwekkend. Cepheus is een sterrenbeeld uit de collectie van Ptolemeus en is een van de oudste sterrenbeelden. Omdat Cepheus het hele jaar door zichtbaar is, is dit een van de 'circumpolaire' sterrenbeelden.
 
Vorm en positie:Cepheus
Cepheus bevindt zich vlakbij de noordelijke hemelpool en heeft geen ster die helderder is dan magnitude 2. Daardoor is dit sterrenbeeld minder opvallend dan zijn buren (Cassiopeia en Draak), die meer heldere sterren bevatten. Het zuidelijke deel van Cepheus ligt in een uitloper van de Melkweg. Zijn vele variabele en dubbele sterren zijn erg mooi om te bekijken, zoals bijvoorbeeld de beroemde Delta Cephei.
 
Rechte klimming: 20h 1m tot 9h 3m
Declinatie: +53 tot +88 graden
 
Helderste ster: Alpha Cephei (Alderamin)
 
Mythologie:
Volgens de Griekse mythe dacht Cassiopeia, de vrouw van koning Cepheus, dat ze mooier was dan de dochters van de zeegod Nereus. Daarom eisten de dochters dat Cassiopeia gestraft werd. Poseidon, de oppergod van de zee, stuurde toen een monster op haar af. Uiteindelijk werd ze gered door Perseus. Tot op de dag van vandaag hebben ze beiden een plekje in de hemel.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het gehele jaar
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Zwaan, Hagedis, Cassiopeia, Giraffe, Draak, Kleine Beer