Vosje

Het Vosje, ook wel de Vos genoemd, is een onopvallend sterrenbeeld in de noorderhemel. Het Vosje kan herkend worden aan een zigzaglijn, die de rug van een vos van de neus tot de staart voorstelt. Met een beetje fantasie kunt u de vos bijna zien sluipen.
 
Vorm en positie:Vosje
De Vos bevindt zich tussen de sterrenbeelden Zwaan (rechtsboven) en de Pijl (Sagitta, linksonder). Geen van de sterren is helderder dan klasse 4. De sterrenrijke en heldere baan van de Melkweg loopt door het Vosje, waardoor hij toch heel interessant is om te bekijken. Het Vosje bevat een aantal open sterrenhopen, die duidelijk te zien zijn. Bijzonderheden in het sterrenbeeld Vos zijn de planetaire nevel M27 en de open sterrenhoop Collinder 399. De helderste ster van de Vos is een rode reus (Anser).
 
Rechte klimming: 18h 57m tot 21h 30m
Declinatie: +19 tot +29 graden
 
Helderste ster: Anser (Alpha Vulpeculae)
 
Mythologie:
Het sterrenbeeld Vos werd pas in het jaar 1690 geclassificeerd en heeft daarom geen mythologische achtergrond. Ooit werd er gesproken over de Vos en de Gans, maar de Gans is nu geen sterrenbeeld meer. Helaas is er geen aanknopingspunt te vinden voor een mythologische achtergrond van deze twee dieren. Het zou kunnen dat er een connectie is met de oppergod Zeus, die meerdere dieren een ereplaats in de hemel gaf. Dit als troost of als laatste eer na een verloren strijd. Niemand weet echter of de vos en de gans ook om deze reden in de hemel te zien zijn.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Zwaan, Lier, Hercules, Pijl, Dolfijn, Pegasus