Grote Beer

De Grote Beer (Ursa Major, 'grotere berin' in het Latijn) is ook wel bekend als 'de steelpan'. De Grote Beer is het meest opvallende sterrenbeeld in de sterrenhemel en is het gehele jaar zichtbaar. In technische termen heet dit: 'circumpolair'. De Grote Beer is een erg oud sterrenbeeld van de noorderhemel en was al bekend bij de oude Grieken. De Grote Beer is door veel beroemde dichters, zoals Shakespeare, Tennyson en Homerus genoemd.
 
Vorm en positie:Grote Beer
De Grote Beer bestaat uit een groot aantal sterren. De zeven helderste sterren uit het sterrenbeeld vormen een vorm die lijkt op een steelpan. De hele constellatie heeft echter de vorm van een beer en wordt daarom door het grote publiek Grote Beer genoemd. De steelpan zelf is geen sterrenbeeld op zich, maar is wel een asterisme. Een asterisme is een herkenbare vorm in de lucht, die geen officieel sterrenbeeld is. De Grote Beer bevat een groot aantal sterrenstelsels, waaronder Messier 81 (een van de helderste sterrenstelsels in de hemel) en Messier 82.
 
Rechte klimming: 14h 08m tot 8h 04m
Declinatie: +28° tot +73°
 
Helderste ster: Epsilon Ursae maioris (Alioth)
 
Mythologie:
De mythe die achter het sterrenbeeld Grote Beer zit, is een tragedie. Volgens de Griekse legende voedde Zeus zijn zoon Arkas samen met Kallisto op. De koning Lycaon wilde graag testen of zijn gast echt de oppergod was. Om daar achter te komen, serveerde hij de in stukjes gesneden Arkas als avondeten aan Zeus. Zeus was woedend en veranderde Lycaon in een wolf en doodde zijn zonen. Arkas werd weer tot leven gewekt, maar bleef daarna niet gespaard. Als volwassen jager kwam hij op een dag zijn moeder tegen, die veranderd was in een berin. Natuurlijk herkende hij haar niet en hij probeerde haar te doden. Zeus verhinderde dit en stuurde Kallisto en Arkas naar de hemel, waar ze nog steeds als Grote Beer en Ossenhoeder te zien zijn. In de hemel leven ze in vrede samen.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het hele jaar, maar het beste te zien in de winter
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Draak, Lynx, Leeuw, Kleine leeuw, Hoofdhaar, Jachthonden, Ossenhoeder