Als enige sterrenbeeld in de hemel bestaat de Slang uit twee afzonderlijke delen. Deze twee delen zijn lange kettingen van sterren. Een ander zeer interessant feit, is dat er pas in 2010 een planetenstelsel in dit sterrenbeeld is ontdekt, dat maar 170 lichtjaar ver is. De slang valt onder de 48 sterrenbeelden die door Ptolemeus genoteerd zijn.
Vorm en positie:
De Slang bestaat uit twee delen, een driehoekig hoofd en het oostelijk gelegen deel, dat de staart vormt. Het westelijk gelegen hoofd van de slang, Serpens Caput, valt dankzij zijn driehoekige vorm erg op. De staart, Serpens Cauda, ligt op de rand van onze Melkweg. In dit gedeelte van de slang is de bekende gasnevel M16 te vinden.
Rechte klimming: 15h 10m tot 18h 58m
Declinatie: -16 tot +25 graden
Helderste ster: Unukalhai (Alpha Serpentis)
Mythologie:
Er bestaan twee verschillende verhalen over het ontstaan van het sterrenbeeld Slang: De moerassen rond de stad Lerna werden onveilig gemaakt door een veelkoppige slang. De held Heracles kreeg de opdracht om het beest te doden. Hij merkte echter dat de slang steeds een nieuwe kop kreeg, zodra er een afgehakt werd. Bovendien werd Heracles ook nog aangevallen door een reusachtige kreeft. Hij kreeg hulp van zijn neef, die de plekken waar de koppen afgehakt werden, verbrandde. Zo konden er niet langer nieuwe hoofden aangroeien.
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
Naastgelegen sterrenbeelden: Noorderkroon, Ossenhoeder, Maagd, Weegschaal, Hercules en nog veel meer.