Schorpioen

De Schorpioen is een opvallend sterrenbeeld. Hij ligt dicht bij het middelpunt van de Melkweg en tevens op de ecliptica als een van de 12 tekens van de dierenriem. Dankzij zijn scharen die gevormd zijn door heldere sterren en zijn typische gekrulde staart is de Schorpioen makkelijk te vinden in de sterrenhemel.
 
Vorm en positie:Schorpioen
De helderste ster van de Schorpioen werd vanwege zijn positie door de Arabieren al Qualbu’l-Agrab, oftewel 'Hart van de Schorpioen', genoemd. Ook de Grieken hadden een interessante naam voor deze ster, namelijk Antares, was zoiets betekent als 'tegen-Mars'. Deze naam is afgeleid van de rode kleur van de ster er het feit dat Mars en de 'tegen-Mars' elkaar niet vaak ontmoeten. Als u de 'tegen-Mars' eenmaal gevonden heeft, zult u al gauw de scharen en de stekel van de schorpioen vinden. Helaas is dit sterrenbeeld alleen tijdens de zomer zichtbaar en zelfs dan is hij niet helemaal te zien vanwege zijn zuidelijke ligging.
 
Rechte klimming: 15h 47m tot 17h 59m
Declinatie: -46 tot -8 graden
 
Helderste ster: Antares (Magnitude 1.06)
 
Mythologie:
Volgens de oude mythe moest de ervaren jager Orion het eiland Chios bevrijden van alle wilde dieren. Dit om de dochter van de koning, Merope, tot zijn vrouw te maken. Ondanks zijn schat aan ervaring is dat hem niet gelukt, dus de koning gaf hem de hand van zijn dochter niet. Orion was hier erg verbolgen over en daarom wilde hij alle dieren op de wereld doden. Hierdoor werd Gaia, de godin van de Aarde, erg bang. Ze stuurde een kleine, maar gevaarlijke schorpioen op Orion af om hem tegen te houden. Artemis vond Orion leuk en wilde hem beschermen. Zij loste het conflict op een makkelijke manier op. Ze plaatste zowel Orion als de Schorpioen in de hemel, maar dan wel ver uit elkaar. Tot op de dag van vandaag zijn Orion en de Schorpioen nooit tegelijkertijd te zien.
 
Astrologische betekenis: Mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld Schorpioen hebben een sterke wil en veel zelfvertrouwen. Ze zijn erg passioneel en kunnen snel jaloers en soms zelfs wraakzuchtig zijn. Schorpioenen zijn eerlijk en oprecht en kunnen anderen daarmee helpen, maar ook pijn doen. Het element van de Schorpioen is water.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Weegschaal, Wolf, Winkelhaak, Altaar, Zuiderkroon, Boogschutter