Haar van Berenice

Het sterrenbeeld Haar van Berenice, of Hoofdhaar, is een onopvallend sterrenbeeld en valt bijna weg naast zijn buren Leeuw en Ossenhoeder. Dit sterrenbeeld lijkt op het eerste gezicht meer op een willekeurige groep zwakke sterren. Slechts twee van de sterren van dit sterrenbeeld vallen qua grootte in klasse 4.
 
Vorm en positie:Haar van Berenice
Het sterrenbeeld Haar van Berenice is in de lentehemel te zien tussen de sterrenbeelden Leeuw en Ossenhoeder. Veel sterren in Haar van Berenice zijn ontstaan in een open sterrenhoop, zo'n 260 lichtjaar verder. In de richting van Berenice ligt de zogenaamde 'galactische Noordpool' van de Melkweg.
 
Rechte klimming: 11h 58m tot 13h 36m
Declinatie: +13 tot +33 graden
 
Helderste ster: Beta Comae Berenices
 
Mythologie:
Het Haar van Berenice is geen mythologisch sterrenbeeld. Berenice is namelijk pas in een latere periode benoemd als afzonderlijke constellatie. De vrouw Berenice heeft echt bestaan en is dus geen mythologisch figuur. Ze zou toentertijd haar mooie lange haren hebben afgeknipt zodat haar gebeden om haar man veilig uit de oorlog terug te laten keren, verhoord zouden worden. De volgende dag waren haar haren echter uit de tempel waar ze bewaard werden, verdwenen. Conon van Samos loste het raadsel op. Hij beweerde dat haar haren naar de hemel gedragen en tussen de sterren geplaatst waren.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Leeuw, Ossenhoeder, Grote Beer, Jachthonden, Maagd