Kleine Beer

De Kleine Beer is voor astronomen een van de belangrijkste sterrenbeelden van de lucht. De Kleine Beer (Ursa Minor in het Latijn) is een sterrenbeeld aan de noorderhemel. Vanuit Europa is hij het gehele jaar te zien. De belangrijkste ster van dit sterrenbeeld is de ster Polaris, een van de belangrijkste sterren voor astronomen. Alle sterren en de zon lijken zich iedere dag weer om deze ster te draaien. Ook in de legendarische Indiaanse Veda's speelt Polaris een belangrijke rol, want hij is de leider van een groep goden.
 
Vorm en positie:Kleine Beer
De Kleine Beer lijkt qua vorm erg op de Grote Beer en wordt soms wel eens 'steelpannetje' genoemd. In tegenstelling tot die van de Grote Beer is het 'handvat' van de Kleine Beer niet recht, maar iets naar boven gebogen. De belangrijkste ster van het sterrenbeeld, Polaris, heeft een vast punt in de sterrenhemel. Zijn hoogte vanaf de horizon in de noordelijke richting komt altijd overeen met de breedtegraad van de kijker.
 
Rechte klimming: 0h 0m tot 24h 00m
Declinatie: +65 tot 90 graden
 
Helderste ster: Alpha Ursae Minoris (Polaris of Poolster)
 
Mythologie:
Callisto was een mooie nimf die een kind kreeg van Zeus. Het kind kreeg de naam Arcas. Hera, de jaloerse vrouw van Zeus, veranderde Callisto daarop in een beer. Toen Arcas jaren later op jacht was, zorgde Hera ervoor dat hij zijn moeder Callisto in de gedaante van beer tegenkwam. Arcas had zijn moeder al bijna gedood, toen Zeus tussen beide kwam. Om herhaling van deze nare situatie te voorkomen, veranderde hij Arcas in een kleine beer en plaatste hij moeder en zoon in de hemel.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het hele jaar, maar het beste te zien in de lente.
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Cassiopeia, Draak, Giraffe, Grote Beer, Cepheus