Stier

Het sterrenbeeld Stier ligt aan beide kanten van de ecliptica en is een van de 12 tekens van de dierenriem. Dit sterrenbeeld is zichtbaar in de winter, met name rond december en januari. De Stier is heel makkelijk te vinden in de sterrenhemel dankzij de helderheid van zijn vele mooie sterren.
 
Vorm en positie:Stier
De Stier bevindt zich noordoostelijk van de opvallende Orionnevel en heeft daadwerkelijk de vorm van een stier. Een van de opmerkelijkste onderdelen van de stier is de V-vormige sterrenformatie met de naam Hyades, die de kop van de stier vormt. Het oog van de stier wordt gevormd door de rode gloed van de ster Aldebaran. Het uiteinde van de hoorn van de stier wordt gevormd door de ster Elnath, de op één na helderste ster van het sterrenbeeld. Deze ligt iets ten oosten van Hyades. De relatief jonge groep sterren, bekend als de Pleiades, is vlakbij Elnath te vinden.
 
Rechte klimming: 18h 40m tot 20h 35m
Declinatie: -2 tot +31°
 
Helderste ster: Aldebaran
 
Mythologie:
Volgens de Griekse mythe werd de oppergod Zeus verliefd op de mooie Europa. Zeus wilde Europa graag verleiden en veranderde daarvoor in een stier. Terwijl Europa bloemen aan het plukken was, zag ze deze indrukwekkende stier. Ze klom op zijn rug en begon hem te aaien. Ze was zo geconcentreerd op het aaien en liefkozen van de stier, dat ze niet in de gaten had dat hij bewoog. Ze zwommen weg en kwamen uiteindelijk aan op het eiland Kreta. Daar aangekomen, openbaarde Zeus zichzelf. Hij maakt Europa toen koningin van Kreta. Als nagedachtenis aan zijn eigen mooie optreden als stier, creëerde Zeus het bijbehorende sterrenbeeld.
 
Astrologische betekenis: Stieren worden geleid door het element aarde, waardoor ze erg praktisch ingesteld zijn. Stieren zijn erg passioneel en hebben een romantisch karakter, net als de oppergod Zeus. Met zijn geduld en standvastigheid bereikt de stier vaak een heleboel in het leven.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Voerman, Perseus, Ram, Walvis, Eridanus, Orion, Tweelingen