Kleine Leeuw

Het sterrenbeeld Kleine Leeuw behoort niet tot de klassieke sterrenbeelden. Daarom is er geen mythologisch verhaal bij dit sterrenbeeld. De Kleine Leeuw is een onopvallend 'vulbeeld' in de sterrenhemel. Tijdens de benoeming van dit sterrenbeeld in het jaar 1930 werd er een memorabele fout gemaakt, die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Bij de benoeming van sterren aan de hand van oud-Griekse letters, zag de astronoom Francis Baily niet dat nog geen enkele ster van de Kleine Leeuw de letter Alpha had gekregen. Hij gaf daarom een van de helderste sterren de letter Beta, wat tot op de dag van vandaag zo gebleven is.
 
Vorm en positie:Kleine Leeuw
Het sterrenbeeld Kleine Leeuw bevindt zich tussen de sterrenbeelden Leeuw en Grote Beer in de noorderhemel. Het sterrenbeeld Kleine Leeuw heeft veel dubbelsterren, zoals de 40 Leo Minoris en de 11 Leo Minoris. Ook de R Leo Minoris is het bekijken waard. Zijn helderheid schommelt binnen een tijdsbestek van 372 dagen tussen 6,3M en 13M.
 
Rechte klimming: 9h 22m tot 11h 6m
Declinatie: +22 ° tot +41 °
 
Helderste ster: Praecipua (46 LMi)
 
Mythologie:
Omdat dit sterrenbeeld pas in het jaar 1687 door Johannes Hevelius geïntroduceerd werd, bestaat er geen Griekse mythe over de Kleine Leeuw. Hevelius voegde dit sterrenbeeld toe aan zijn hemelatlas in 1690 als een klein vulpatroon. De astronoom uit Danzig noemde de sterren nog niet naar Griekse letters. In het jaar 1930 werd een van de helderste sterren met de Griekse letter Bèta benoemd.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Grote Beer, Leeuw, Kreeft, Lynx