Vissen

Vissen behoort tot de interessantste sterrenbeelden die vanaf de aarde zichtbaar zijn. Vissen is een erg bijzonder sterrenbeeld. Als een van de tekens van de dierenriem, bevindt hij zich op de ecliptica. Dit betekent dat het sterrenbeeld vanaf de Aarde gezien, doorkruist wordt door de zon, maan en planeten uit ons zonnestelsel.
 
Vorm en positie:Vissen
Vissen is een qua oppervlakte heel groot sterrenbeeld in de sterrenhemel. Ondanks zijn grote oppervlakte is hij niet makkelijk te vinden, vooral vanaf stedelijke gebieden. Zijn helderste ster, Alrischa, heeft een magnitude van slechts 3,5. Sterrenkijkers kunnen het nabijgelegen sterrenbeeld Pegasus, ook wel bekend als de herfstdriehoek, gebruiken om de Vissen te lokaliseren. Vanwege zijn lange vorm wordt Vissen door moderne sterrenkijkers ook wel vergeleken met een autoped.
 
Rechte klimming: 22h 51m to 2h 6m
Declinatie: -6 to +34°
 
Helderste ster: Alpha Piscium (Alrischa)
 
Mythologie:
De Griekse mythe vertelt over Zeus, die zijn vader Kronos doodde en oorlog voerde tegen de aardgodin Gaia. Zeus sloot de kinderen van Gaia, de Titanen, op. Als antwoord daarop creëerde de aardgodin het monster Typhon om wraak te nemen op Zeus en de goden van Olympus. Dit monster had honderd drakenhoofden en was zo angstaanjagend dat zelfs de godin Aphrodite doodsbang was. Om te ontsnappen, sprong ze in de rivier Eufraat. Daar werd ze gered door twee vissen. Als eerbetoon aan de heldhaftige daad van de vissen, maakte de godin de twee vissen onsterfelijk door ze in de sterrenhemel te plaatsen. Andere legenden vertellen dat het sterrenbeeld Vissen het skelet van het zeemonster is, dat Perseus versloeg om prinses Andromeda te redden.
 
Astrologische betekenis: Vissen is een teken van de dierenriem en mensen die tussen 21 februari en 20 maart zijn geboren hebben Vissen als sterrenbeeld. Vissen staan bekend om het feit dat ze sociaal en vriendelijk zijn, maar soms zijn ze ook wat dromerig en chaotisch. Vaak zijn vissen getalenteerde kustenaars met een charmant karakter. Het element van Vissen is water.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Andromeda, Driehoek, Pegasus, Waterman, Walvis, Ram