Boogschutter

Boogschutter is het zuidelijkste sterrenbeeld van de dierenriem, waardoor hij precies in het middelpunt van het sterrenstelsel staat. Boogschutter ligt tussen Schorpioen en Steenbok in en ligt heel dichtbij de sterrenrijke gebieden van de Melkweg. Vanwege zijn zuidelijke ligging kan Boogschutter vanaf sommige landen op het noordelijk halfrond moeilijk te zien zijn. Een aantal van zijn 22 sterren heeft planeten en dit sterrenbeeld heeft meer sterren met planeten dan ieder ander sterrenbeeld.
 
Vorm en positie:Boogschutter
Het sterrenbeeld Boogschutter doet qua vorm een beetje denken aan een theepot. De sterrenclusters van de Melkweg vormen de stoom die uit de tuit van de theepot komt. Daarnaast wordt de Boogschutter omringd door meerdere andere sterrenclusters, zoals de Lagunenevel. De helderste ster van de Boogschutter, Epsilon Sagittarii, is 250 keer zo helder als de zon. Als u de Boogschutter wilt opzoeken in de lucht kunt u de sterrenbeelden Steenbok en Schorpioen als richtlijn gebruiken. Steenbok ligt linksboven en Schorpioen ligt rechtsboven van de Boogschutter.
 
Rechte klimming: 17h 43m tot 20h 28m
Declinatie: -45 tot -12°
 
Helderste ster: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
 
Mythologie:
Dit sterrenbeeld werd als eerste ontdekt door de Babyloniërs en daarna door de Soemeriërs. De laatsten identificeerden dit sterrenbeeld met de oppergod Pabilsag. De Grieken gaven het sterrenbeeld de naam Chiron, dit is inderdaad een boogschutter. Chiron was een centaur: hij had het lichaam van een paard en de torso van een man. Hij stond bekend om zijn goede vaardigheden met pijl en boog. Chiron was een dichter en mentor van mythologische helden zoals Hercules, Achilles en Aesculapius. Hij was onsterfelijk, maar nadat hij een verwonding opliep door een vergiftigde pijl wilde hij toch sterven. Zeus plaatste hem daarom in de hemel.
 
Astrologische betekenis: Boogschutter is een teken van de dierenriem. Astrologen gaan ervan uit dat mensen die onder dit sterrenbeeld zijn geboren extroverte, nieuwsgierige en humorvolle mensen zijn. Boogschutters staan ook bekend als idealistisch en rechtvaardig. Het element van de Boogschutter is vuur.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Arend, Schorpioen, Zuiderkroon, Telescoop, Microscoop, Steenbok