Kleine hond

Het sterrenbeeld Kleine Hond is niet erg opvallend. Om hem te vinden, kunt u het beste eerst de 'schouderster' van Orion (Betelgeuze) opzoeken. De Kleine Hond is een van de 48 sterrenbeelden die door Ptolemeus beschreven is in de vroege Griekse astrologie. De hoofdster van dit sterrenbeeld is 'Procyon', wat 'voor de hond' betekent. Hieruit kan men concluderen dat deze ster vóór de zogenaamde 'hondenster', Sirius, opkomt.
 
Vorm en positie:Kleine hond
De Kleine Hond is een onopvallend en klein sterrenbeeld. Men vindt de Kleine Hond ten zuiden van het sterrenbeeld Tweelingen. Behalve vanaf een klein deel op Antarctica is de Kleine Hond het gehele jaar vanaf de hele wereld te zien.
 
Rechte klimming: 7h 6m tot 8h 11m
Declinatie: +0 ° tot +13 °
 
Helderste ster: Prokyon (α Canis Minoris)
 
Mythologie:
De Griekse mythe vertelt het volgende over het ontstaan van het sterrenbeeld: Dionysos leerde de boer Ikarios hoe hij druiven moest persen. Volgens de mythe is Dionysos de god van het dronkenschap. Ikarios bood het drankje vervolgens aan de herders aan, die er lekker van genoten. In hun roes dachten ze dat Ikarios hen vergiftigd had en daarom doodden ze hem. Erigone, de dochter van Ikarios, vond haar vader met behulp van haar kleine hondje. Uit verdriet van het lot van haar vader hing Erigone zich op. Het Orakel van Delphi werd ondervraagd en daardoor kwam de ware oorzaak van deze tragedie aan het licht. De herders werden bestraft en de Kleine Hond kreeg een ereplaats in de hemel. In een ander verhaal over het ontstaan van het sterrenbeeld was de Kleine Hond een begeleider van de jager Orion.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Winter
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Eenhoorn, Tweelingen, Kreeft, Waterslang