Dolfijn

Het sterrenbeeld Dolfijn is een klein, ruitvormig sterrenbeeld dat te zien is in de noorderhemel. Het sterrenbeeld ligt ten oosten van de prominente ster Altair, die bij het sterrenbeeld Arend hoort. De vrolijke dolfijn springt over Altair heen, de sterrenhemel in.
 
Vorm en positie:Dolfijn
Dit sterrenbeeld bevindt zich in de Melkweg en is herkenbaar aan de opvallende en compacte vorm. Een ruitvorm van sterren vormt het lichaam van de dolfijn en een vijfde ster in het zuiden vormt de staart. Net als het sterrenbeeld Orion ligt de Dolfijn aan de hemelequator, waardoor hij vanuit de hele bewoonde wereld gezien kan worden.
 
Rechte klimming: 20h 14m tot 21h 08m
Declinatie: +2 tot 21 graden
 
Helderste ster: Beta Delphini (Rotanev)
 
Mythologie:
De Mythe van Delphinus vertelt van Arion van Lesbos, een beroemde Griekse dichter en muzikant die een geweldige verzameling van schatten had verzameld. Tijdens een zeereis werd hij beroofd door zijn bemanning. Zij stonden hem toe dat hij voor zijn dood nog één lied mocht zingen met zijn lier. Na zijn mooie lied werd hij overboord gegooid, maar hij werd al gauw gered door een dolfijn die hem op zijn rug naar de hemel bracht. Nu hebben Arion, zijn lier en de dolfijn een vast plekje in de sterrenhemel. Een andere legende vertelt het verhaal van de nieuwe vrouw van de zeegod Poseidon, Amphitrite, die naar het Atlasgebergte vluchtte om haar maagdelijkheid te kunnen bewaren. Poseidon stuurde een dolfijn om Amphitrite over te halen om terug te komen. Toen de dolfijn haar succesvol teruggebracht had, beloonde Poseidon de dolfijn door hem een vast plekje in de hemel te geven.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Vos, Pijl, Arend, Waterman, Pegasus, Veulen