Steenbok

Steenbok is een van de oudste sterrenbeelden. Hij ligt op de ecliptica en is daarmee een van de 12 tekens van de dierenriem. De oude Babyloniërs noemden dit sterrenbeeld dankzij zijn vorm de "Geitvis". De nieuwe naam Steenbok is bedacht door de Romeinen. De Steenbok heeft een speciale betekenis voor de astrologie, omdat hij een teken van de dierenriem is.
 
Vorm en positie:Steenbok
De Steenbok is een vrij bescheiden sterrenbeeld, want hij heeft slechts twee sterren die helderder zijn dan klasse 3. De makkelijkste manier om de Steenbok te vinden is door de heldere sterren van de 'Zuidervis' en de ster Altair van het sterrenbeeld Arend op te zoeken. Als u die eenmaal gevonden heeft, maak dan een denkbeeldige lijn tussen deze sterren. Precies onder deze denkbeeldige lijn ligt het sterrenbeeld Steenbok.
 
Rechte klimming: 20h 05m tot 21h 55m
Declinatie: -9 tot-28°
 
Helderste ster: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
 
Mythologie:
De huidige Steenbok is een buitengewoon hybride wezen dat bestaat uit zowel geit als vis. Hij is ontstaan in de tijd van de Gigantomachie. In die tijd vervormden de goden zichzelf tijdens de strijd in verschillende dieren, zodat ze niet herkend werden. Op deze manier veranderde Hera, de vrouw van Zeus, zich ooit in een witte koe. Zeus veranderde ooit in een schaap. De god van de herders, Pan, deed er nog een schepje bovenop en veranderde in een combinatie van twee dieren. Zijn bovenlichaam kreeg de vorm van een geit en zijn onderlichaam werd een vis. Daar komt de bijnaam 'Geitvis' vandaan, die nu nog steeds van toepassing is op het sterrenbeeld Steenbok.
 
Astrologische betekenis: Mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld steenbok zijn vaak plichtsgetrouw en serieus. Vanwege hun vlijt en realisme komen ze vaak hard over. Achter hun harde buitenkant schuilt echter meestal een gevoelige en warme persoonlijkheid. Het element van de Steenbok is aarde.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Arend, Boogschutter, Microscoop, Zuidervis, Waterman