Noorderkroon

Het sterrenbeeld Noorderkroon, Corona Borealis in het Latijn, is een sterrenbeeld dat ten noorden van de hemelequator ligt. De helderste ster binnen dit sterrenbeeld die met het blote oog gezien kan worden, is de ster Gemma. De naam van dit sterrenbeeld komt van de oude Grieken, die er een kroon in zagen. De Arabieren zagen een hele andere vorm in dit sterrenbeeld, namelijk de sleutel van een bedelaar.
 
Vorm en positie:Noorderkroon
Dit relatief kleine sterrenbeeld bevindt zich tussen Hercules (links) en Boötes (rechts). De sterren van de Noorderkroon vormen een soort halve cirkel. Alleen de hoofdster is helder, de andere sterren zijn slechts van de vierde klasse. Het is moeilijk om dit sterrenbeeld te vinden in de hemel, maar hij is het zoeken zeker waard.
 
Rechte klimming: 15h 15m tot 16h 25m
Declinatie: +26 tot 40 graden
 
Helderste ster: Alpha Coronae Borealis (Gemma of Alphekka)
 
Mythologie:
De legende gaat over Ariadne, de dochter van koning Minos van Kreta. Zij hielp de held Theseus met behulp van een draad uit het labyrint, nadat hij de Minotaurus bedwongen had. Ze werden verliefd, maar de liefde hield niet lang stand. Theseus liet Ariadne achter op het eiland Naxos. De god Dionyos had medelijden met Ariadne en trouwde met haar. Op hun trouwdag schonk hij haar een waardevol diadeem, die hij na haar dood in de hemel plaatste. Daar straalt hij vandaag nog steeds als de Noorderkroon.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Hercules, Ossenhoeder, Slang