Weegschaal

Weegschaal bevat een aantal dubbelstersystemen, maar is ondanks dat niet heel duidelijk zichtbaar in de sterrenhemel. Het sterrenbeeld Weegschaal is van januari tot juli te zien in de noorderhemel. Zijn helderste ster is Zuben el-Schamali (de noordelijke klauw). Onervaren sterrenkijkers kunnen moeite hebben met het vinden van de Weegschaal en er is heel wat fantasie nodig om de vorm van een weegschaal te herkennen. De zon kruist dit sterrenbeeld van 31 oktober tot 23 november en de Weegschaal is daarmee onderdeel van de dierenriem.
 
Vorm en positie:Weegschaal
Weegschaal bevindt zich tussen de sterrenbeelden Maagd (ten oosten) en Schorpioen (ten westen). Zuben el-Schamali is de helderste ster van het sterrenbeeld en vormt de basis van de Weegschaal. Deze ster is een blauwe dwerg en bevindt zich precies op de schijnbare zonnebaan in het heelal. Een in het oog springend kenmerk van de Weegschaal is de meervoudige ster Alpha Librae. Deze kan met een gewone verrekijker bekeken worden vanaf de Aarde.
 
Rechte klimming: 14h 21m tot 16h 02m
Declinatie: -30 tot 0°
 
Helderste ster: Beta Librae (Zuben el-Schemali)
 
Mythologie:
De oude Soemeriërs kenden dit Sterrenbeeld al als Weegschaal, maar de oorsprong van deze naam is onbekend. Sommigen gaan ervan uit dat de naam te maken heeft met de herfstequinox, het moment waarop toentertijd de zon het sterrenbeeld kruiste en de dag en nacht precies even lang, dus in balans, waren. De naam kan ook afgeleid zijn van de vorm van de weegschalen die toentertijd door belastinginners gebruikt werden. Zowel de Babyloniërs als de oude Grieken zagen dit sterrenbeeld als de scharen van de Schorpioen. De Romeinen zagen het sterrenbeeld Weegschaal als de weegschaal van het recht, gedragen door de godin Astraea.
 
Astrologische betekenis: Mensen die onder het sterrenbeeld Weegschaal geboren zijn, worden vaak gezien als open-minded en intelligent. Ze beginnen vol enthousiasme aan nieuwe projecten, maar kunnen soms wat onevenwichtig overkomen. Dankzij hun diplomatie en bereidheid om te helpen, zijn Weegschalen vaak erg geliefde personen. Het element van de Weegschaal is lucht.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Maagd, Slangendrager, Schorpioen, Wolf