Pegasus

Het sterrenbeeld Pegasus stelt een gevleugeld paard voor, dat op zijn kop staat. Men herkent Pegasus makkelijk aan zijn 4 hoofdsterren, die een vierkant vormen. Dit wijd uitgestrekte sterrenbeeld bevindt zich in de buurt van de noordelijke hemelequator. Een aantal bijzondere sterrenclusters en een spiraalvormig sterrenstelsel maken Pegasus tot een interessant object om met de telescoop te bekijken.
 
Vorm en positie:Pegasus
Het lichaam van Pegasus wordt gevormd door vier sterren die samen een vierkant vormen. Drie andere sterren vormen de hals en de kop van het gevleugelde paard. Dit sterrenbeeld bevindt zich in de buurt van de hemelequator. Bijzonderheden van dit sterrenbeeld zijn onder andere de bolvormige sterrenhoop M15, die ongeveer 30.000 lichtjaar verwijderd is. Met een gewone verrekijker kan deze herkend worden als een nevelige vlek. Daarnaast bevat Pegasus een spiraalvormig sterrenstelsel (NGC 7331), dat op een afstand van 60 miljoen lichtjaar ligt. Om dit soort objecten te bekijken is een goede telescoop nodig.
 
Rechte klimming: 22h 57m tot 2h 39m
Declinatie: +22 tot 53 graden
 
Helderste ster: Epsilon Pegasi (Enif)
 
Mythologie:
In de Griekse mythologie was Pegasus een heldhaftig, gevleugeld paard met magische krachten. Het was niet makkelijk om Pegasus te temmen. De held Bellerophon heeft dit echter klaargespeeld, maar daarop begaat hij de ondeugd van mateloosheid. Hij haalt zich in zijn hoofd dat hij kan opstijgen naar de goden. De goden en godinnen van Olympus steken een stokje voor deze heiligschennis en sturen een steekvlieg, die Pegasus onder de staart prikt. Pegasus gooit Bellerophon van zijn rug en Bellerophon moet zijn zucht naar onsterfelijkheid met de dood betalen. Later ontstaan er door de hoefslag van Pegasus twee bronnen, een in het gebergte en een in Troezen.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Hagedis, Zwaan, Vosje, Dolfijn, Veulen, Waterman, Vissen, Andromeda